Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гнезда»Пролетни птичи гнезда от кайма

Пролетни птичи гнезда от кайма

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2289769554
Пролетни птичи гнезда от кайма
Снимка: Чародейката
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Пролетни птичи гнезда от кайма се поднасят гарнирани със зелена салата и пържени картофки."

Необходими продукти

  • за гнездата:
  • кайма - 700 г, смес
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1/2 връзка
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 1 филия, стар
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • яйца - 7 бр., размер М
  • за гарниране
  • зелена салата - 1 бр.
  • пресен лук - 2 стръка
  • репички - 6 бр.
  • сол
  • лимонов сок
  • зехтин - на вкус
  • пържени картофки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се овкусява със сол и черен пипер на вкус, добавя се щипка чубрица, настърган или нарязан на ситно лук, сурово яйце, ситно накълцан магданоз и натопена и изстискана от водата филия стар хляб. Сместа се разбърква хубаво и се оставя на хладно да се овкуси.

Дъното на тавичката, в която ще печем гнездата, се постила с хартия за печене, намаслява се с олио.

Каймата се разделя на топчета около 100 г всяко и с намаслени ръце и с помощта на малка чашка (в моя случай бурканче от сладко) всяко топче се оформя на гнездо.

Може да направите гнездата по-толеми или по-малки според вашите предпочитания.

Гнездата от кайма се нареждат в тавичката и се слагат да се изпекат за 20 минути в средата на предварително загрята на 180 °C фурна.

След това във всяко гнездо се чуква от ниско по едно яйце, поръсва се със щипка сол и черен пипер, налива се една малка чашка вода на дъното на тавичката и гнездата се връщат във фурната до желаната степен на готовност на яйцето.

Пролетни птичи гнезда от кайма се поднасят гарнирани със свежа зелена салата и домашни пържени картофки.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: