Начин на приготвяне
Каймата се овкусява със сол и черен пипер на вкус, добавя се щипка чубрица, настърган или нарязан на ситно лук, сурово яйце, ситно накълцан магданоз и натопена и изстискана от водата филия стар хляб. Сместа се разбърква хубаво и се оставя на хладно да се овкуси.
Дъното на тавичката, в която ще печем гнездата, се постила с хартия за печене, намаслява се с олио.
Каймата се разделя на топчета около 100 г всяко и с намаслени ръце и с помощта на малка чашка (в моя случай бурканче от сладко) всяко топче се оформя на гнездо.
Може да направите гнездата по-толеми или по-малки според вашите предпочитания.
Гнездата от кайма се нареждат в тавичката и се слагат да се изпекат за 20 минути в средата на предварително загрята на 180 °C фурна.
След това във всяко гнездо се чуква от ниско по едно яйце, поръсва се със щипка сол и черен пипер, налива се една малка чашка вода на дъното на тавичката и гнездата се връщат във фурната до желаната степен на готовност на яйцето.
Пролетни птичи гнезда от кайма се поднасят гарнирани със свежа зелена салата и домашни пържени картофки.
Добър апетит!