Панагюрска луканка

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Панагюрска луканка
Снимка: Чародейката
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"Домашно приготвеното мезе е най-вкусно, а тази панагюрска луканка върви толкова добре с чаша червено вино и приятна компания"

Необходими продукти

  • съотношение на месото
  • говеждо месо - 50 %
  • свинско месо - 30 % от бут
  • сланина - 20 % прясна
  • подправки на кг месо
  • сол - 25 г
  • черен пипер - 5 г
  • кимион - 3 г
  • захар - 1 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от сухожилия, нарязва се на едри парчета и се смесва със смлените подправки.

Престоява една нощ наредено върху скара или решетка на студено място, след което се смила в месомелачка с едра решетка.

Каймата се размесва хубаво няколко пъти в рамките на 10-12 часа, пълнят се телешки или свински черва.

Правят се люлки (подкови), който се завързват добре и се набождат с игла на няколко места, за да излезе въздуха.

Увисват се всички луканки на дървени пръти, които се поставят на сухо и проветриво място да съхнат, като през първата седмица се пресоват няколко пъти (докато са меки), за да добият плоска форма. При пресоването въздушните мехурчета се пукат с игла.

Тези колбаси се консумират изпечени на жар или изпържени.

След изсъхване, тънко нарязана, панагюрската луканка е много вкусно мезе.

Добър апетит!

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: