Начин на приготвяне
Месото се почиства от сухожилия, нарязва се на едри парчета и се смесва със смлените подправки.
Престоява една нощ наредено върху скара или решетка на студено място, след което се смила в месомелачка с едра решетка.
Каймата се размесва хубаво няколко пъти в рамките на 10-12 часа, пълнят се телешки или свински черва.
Правят се люлки (подкови), който се завързват добре и се набождат с игла на няколко места, за да излезе въздуха.
Увисват се всички луканки на дървени пръти, които се поставят на сухо и проветриво място да съхнат, като през първата седмица се пресоват няколко пъти (докато са меки), за да добият плоска форма. При пресоването въздушните мехурчета се пукат с игла.
Тези колбаси се консумират изпечени на жар или изпържени.
След изсъхване, тънко нарязана, панагюрската луканка е много вкусно мезе.
Добър апетит!