Начин на приготвяне
Почистете рибицата, бонфилето хубаво от мазнината и го подрежете, за да се подравни. Сложете го в съд и обилно го покрийте със сол. Оставете така за 1 денонощие.
След това го измийте от солта и го сложете на проветриво място. След 1 час го намажете хубаво с пресования чесън и го осолете с черен и червен пипер и чубрица.
От единия край прекарайте връв и го завържете на проветриво място. След около 3 седмици вашето филе Елена е готово.
Съхранявайте сушеницата в хладилник, увито в хартия.
Коментари
От опит - най представително става не от бонфиле, а от контра филе. Бонфилето изсъхва много. Най-вкусно и бавно - от врат.
Приготвям го така - почиствам от ципите, надупчвам с окрехкотител или вилица, намазвам със захар(плодова), заривам в едра сол, след 24 часа - по горната процедура. Съхне...докато изсъхне и се втвърди отгоре добре.
Един секрет - след свалянето от теля - поставете в найлонова торбичка, в хладилника и почакайте около седмица. Влагата от средата ма месото се преразпределя навън и консистенцията става отлична... дано съм бил полезен