Начин на приготвяне
В малка купичка сипете и затоплете малко мляко и разтворете маята и захарта в него. Поръсете малко брашно. Оставете за 15 мин. на топло място да втаса. Сипете солта при брашното. Направете кладенче.
Вътре сипете останалото прясно мляко и маята. Замесете тесто и го оставете за час и половина да увеличи обема си.
Когато е готово, разточете на кора 1 см, изрежете кръгчета. Потопете всичко едно в предварително разтопено масло и наредете по ръба на кръгла тава, застъпвайки кръгчетата.
По този начин оформяте домашната питка. В средата също подредете така кръгчетата, докато тавата се напълни.
Оставете сръбската питка за втаса за още половин час и после я изпечете на 180 градуса за около 40 мин., като предварително сте я намазали с жълтък.
Хубаво е първите 25 мин. от печенето да покриете сръбската питка с прясно мляко с фолио, за да не се запече твърде много.
Рецептата е адаптирана от Cookwithasmile