Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пиде»Турско пиде с яйца и кайма

Турско пиде с яйца и кайма

Турско пиде с яйца и кайма
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Турско пиде с кайма и яйца бихме си хапнали още днес"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 килограм
  • прясно мляко - 240 мл топло
  • вода - 240 мл топла
  • олио - 240 мл
  • захар - 5 с.л., за по - несладко 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 прясна или 1 пакет суха
  • жълтъци - 1 брой за намазване
  • за гарниране
  • кайма - 500 грама смес или телешка
  • олио - 2 с.л.
  • чушки - 1 зелена
  • яйца - 3 - 4
  • пресен лук - 2 - 3 стръка
  • кашкавал
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете маята и лъжица захар в топлата вода. Разбъркайте и покрийте с кърпа, оставете да се активира на топло за 10-15 минути.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Сипете вътре олиото, прясното мляко и активираната мая. Добавете солта и захарта, разбъркайте с лъжица.

Ако е необходимо, добавете още брашно. Постепенно замесете еластично тесто. Оставете го да втаса на топло за около час или докато удвои обема си.

През това време запържете за кратко лука в загрятото олио. Прибавете каймата и гответе до полуготовност. Овкусете я с подправки по избор.

Разделете втасалото тесто на еднакви по големина топчета, разточете ги и оформете пидета. Наредете ги в тава с хартия за печене и ги гарнирайте с каймата. Сложете резени чушка и намажете с разбития жълтък.

Изпечете пидетата в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Ако желаете, малко преди да ги извадите, чукнете отгоре по 1 яйце и поръсете с настърган кашкавал.

Турското пиде с яйца и кайма е готово.

Източник: Десислава Рангелова от Кулинарна мрежа

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: