Турско реване

jessejesse
Новак
118106
Турско реване1 / 5
20/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Решихме да споделим с вас този сладкиш. Вече няколко пъти го приготвяме и е любимото ни реване! Наистина си заслужава да се опита"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 140 г
  • грис - 140 г едър грис
  • кокосови стърготини - 50 г
  • брашно - 70 г
  • ванилия
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците с една трета от захарта.

Жълтъците разбиваме с другата. Към тях добавяме сухите продукти.

След това с помощта на мариза (силиконова шпатула) прибавяме внимателно и на части разбитите белтъци, така че да не излезе въздухът от тях.

Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка.

Печем класическото реване в предварително загрята умерена фурна.

Готово е тогава, когато при бучване с клечка за зъби, тя остане суха.

Сиропираме студено с равни части вода и захар.

Сервираме турското реване с бита сметана.

Рейтинг

4.1
516
46
38
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Красимира Митева
Красимира Митева
Благодарности на Мария Петрова!Получи се .....и вече го няма!
26.10.2014 17:30
2
1
Мария Петрова
Мария Петрова
РЕВАНЕ / превод на оригинална турска рецепта/
Съставки:
• За кекса:
• 3 яйца
• ½ чаена чаша захар
• 1 ч. чаша кисело мляко
• 1 ч.чаша олио
• 3 суп.лъжици брашно
• 1 ч.чаша грис
• 1 ванилия
• ½ лъжичка сода бикарбонат
• ½ пакетче бакпулвер
• 1 лъжичка настъргана кора от лимон
• За сиропа:
• 3 ч.чаши захар /аз сложих 2 чаши захар/
• 3 ч.чаши вода /аз сложих 2 чаши вода/
• ½ лимон
Приготовление
1. Започнете с приготвянето на сиропа- сложете водата и захарта да заврат.
2. Оставете да ври 5 минути и тогава сложете половин лимон, не го изцеждайте, оставете го цял или нарязан, за пусне аромата си и да сгъсти сиропа. Варете още 3 минути и изнесете съда да се охлажда.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса С.
4. Разбийте добре яйцата със захарта.
5. Прибавете киселото мляко със содата, след това олиото.
6. Прибавете гриста, брашното с бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и разбъркайте до гладка смес.
7. Намажете неголяма тавичка с масло и излейте сместа.
8. Сложете да се пече на 200 градуса С до златисто.
9. Извадете печивото от фурната и веднага залейте със студения захарен сироп. Сиропът задължително трябва да е студен, а блатът горещ, в противен случай десертът ще се втести.
10. Количеството е за 8 порции.
11. Може да гарнирате с бита сметана и счукан шам-фастък.
16.10.2013 09:54
29
5
мими
мими
на пандишпаново тесто мазнина не се слага
20.09.2013 07:57
6
6
росица
росица
И няма никаква мазнина - дори малко масло
18.09.2013 14:10
1
1
Тина
Тина
Рецептата е уникална. Аз заливам със ироп приготвен от 3 ч.ч. захар и 4 ч.ч. вода,които само разтварям без да варя сиропа. Заливам топлия блат със студения сироп.

03.12.2012 09:45
1
1
jesse
jesse
Всъщност кокоса е 50 гр., а брашното 70.
19.06.2011 16:10