Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнени Хлебчета»Пълнени хлебчета с песто и сирене

Пълнени хлебчета с песто и сирене

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6481
Пълнени хлебчета с песто и сирене
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
09/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Много вкусни и ароматни хлебчета, които са подходящи за всяка празнична трапеза. Опитайте, и да ви е вкусно!"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно - 900 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 300 мл
  • мая - 30 г прясна
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • ПЛЪНКА
  • сирене - 200 г
  • песто - 5 с.л. босилеково
  • ОЩЕ
  • масло - 50 г разтопено
  • пармезан - 3 с.л. настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплените прясно мляко и вода, като прибавите и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 10 минути, за да се активира маята, а през това време пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче, в което сипете сместа с маята, едно яйце и лъжица олио. От тези продукти замесете меко тесто, което не лепне. Поставете тестото в купа и покрийте с фолио. Изчакайте 30-40 минути, докато удвои обема си.

След това разтопете маслото и натрошете сиренето.

Аз приготвих и пестото, като сложих в блендер измити и подсушени листа пресен босилек, шепа орехи, скилидка чесън, лъжица прясно изцеден сок от лимон, лъжица настърган пармезан и малко зехтин. Пасирах всичко на кратки пулсации. Разбира се, може да използвате и готово босилеково песто.

Втасалото тесто разделете на 16 части, които оформете на топчета.

Всяко топче тесто потопете в разтопеното масло и с пръсти го разтеглете на малък кръг. Поставете в центъра по лъжижа натрошено сирене и чаена лъжица от пестото и затворете краищата, като ги прищипете, за да се оформи отново топче.

Наредете кръглите хлебчета в 2 тави, предварително намазани с масло.

Намажете също и питките с останалото масло и ги поръсете с настърган пармезан.

Оставете отново да втасат пълнените хлебчета за още 20 минути, след което ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180° С за около 30 минути, до готовност.

Много вкусни и ароматни пълнени хлебчета с песто и сирене, които са подходящи за всяка празнична трапеза. Опитайте, и да ви е вкусно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: