Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплените прясно мляко и вода, като прибавите и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 10 минути, за да се активира маята, а през това време пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче, в което сипете сместа с маята, едно яйце и лъжица олио. От тези продукти замесете меко тесто, което не лепне. Поставете тестото в купа и покрийте с фолио. Изчакайте 30-40 минути, докато удвои обема си.
След това разтопете маслото и натрошете сиренето.
Аз приготвих и пестото, като сложих в блендер измити и подсушени листа пресен босилек, шепа орехи, скилидка чесън, лъжица прясно изцеден сок от лимон, лъжица настърган пармезан и малко зехтин. Пасирах всичко на кратки пулсации. Разбира се, може да използвате и готово босилеково песто.
Втасалото тесто разделете на 16 части, които оформете на топчета.
Всяко топче тесто потопете в разтопеното масло и с пръсти го разтеглете на малък кръг. Поставете в центъра по лъжижа натрошено сирене и чаена лъжица от пестото и затворете краищата, като ги прищипете, за да се оформи отново топче.
Наредете кръглите хлебчета в 2 тави, предварително намазани с масло.
Намажете също и питките с останалото масло и ги поръсете с настърган пармезан.
Оставете отново да втасат пълнените хлебчета за още 20 минути, след което ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180° С за около 30 минути, до готовност.
Много вкусни и ароматни пълнени хлебчета с песто и сирене, които са подходящи за всяка празнична трапеза. Опитайте, и да ви е вкусно!