Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Сръбска питка с прясно мляко

Сръбска питка с прясно мляко

Сръбска питка с прясно мляко
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Чудна сръбска питка за делник и празник - разчупете и хапнете"

Необходими продукти

  • краве масло - 100 г
  • брашно - 700 г
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • олио - 1 ч.л.
  • жълтък - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купичка сипете и затоплете малко мляко и разтворете маята и захарта в него. Поръсете малко брашно. Оставете за 15 мин. на топло място да втаса. Сипете солта при брашното. Направете кладенче.

Вътре сипете останалото прясно мляко и маята. Замесете тесто и го оставете за час и половина да увеличи обема си.

Когато е готово, разточете на кора 1 см, изрежете кръгчета. Потопете всичко едно в предварително разтопено масло и наредете по ръба на кръгла тава, застъпвайки кръгчетата.

По този начин оформяте домашната питка. В средата също подредете така кръгчетата, докато тавата се напълни.

Оставете сръбската питка за втаса за още половин час и после я изпечете на 180 градуса за около 40 мин., като предварително сте я намазали с жълтък.

Хубаво е първите 25 мин. от печенето да покриете сръбската питка с прясно мляко с фолио, за да не се запече твърде много.

Рецептата е адаптирана от Cookwithasmile

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: