Начин на приготвяне
Измийте боба и го сипете в тенджера. Сипете вода и го оставете на котлона. Щом заври, махнете водата, сипете нова и пак сложете на котлона. Това се прави три пъти.
Когато последната вода заври, сипете содата и оставете боба за още десет минути. Свалете от огъня.
Обелете и наситнете морковите и лука. Запържете ги в уок тиган с олио за десет минути. След това овкусете с червен пипер.
Сипете 2 л студена вода в глинено гърне, сипете и боба с 1/4 от неговата вода. Разбъркайте, добавете нарязана целината, моркова и лука.
Овкусете боб чорбата със сол и сложете капака. Слага се във фурна за час, после се добавят джодженът и магданозът. Бобът в гърне се пече още час и се оставя да изстине.
Ретро боб чорбата по стара рецепта се поднася с домашен хляб.