Начин на приготвяне
Измиваме добре боба и го накисваме в студена вода за едно денонощие.
Отстраняваме тази вода и налива друга, където поставяме на котлона да ври.
Щом водата кипне, я изливаме и наливаме отново вода.
Тази процедура правя 3 пъти.
Последната вода трябва да е около 2 литра а температурата на котлона на минимум.
Оставяме да къкри приблизително за около един час.
Докато ври бобът, си подготвяме зеленчуците.
Лука и моркова нарязваме на дребни кубчета, чушките и чесъна - също.
Проверяваме доколко е сварен бобът след около 40 минути, и ако е омекнал, добавяме всичко.
Оставяме така да поври боб чорбата със зеленчуците, и към края на варенето добавяме доматите от консерва.
Варим още 5-10 минути и щом свалим от котлона, изчакваме 5 минути и подправяме със сух джоджен готовата боб чорба по нашенски.