Начин на приготвяне
По възможност накиснете боба от предната вечер.
В тенджера с високи стени, сложете студена вода и бода. Дръжте на силен огън до завиране на водата. Щом това стане, изсипете водата и добавете отново студена. Изчакайте отново да заври.
През това време обелете 2 глави лук на ситно. Морковът и чушките се почистват и също нарязват на дребни парчета.
Зеленчуците се добавят към заврелия боб. Оставете на средна към лека степен на котлона. Варете до омекването на боба.
Овкусете със сол и джоджен, добавете половината олио към нашата бобена чорба.
В отделна касеролка загрейте малко олио. Останалата глава лук се нарязва на ситно и се запържва в мазнината. Добавя се червен пипер и се запържва за кратко. Сместа разредете с течност от боб чорбата. След минутка я пресипете цялата в тенджерата с боба. Оставете да ври още 10 мин и изключете.
Боб чорбата по родопски е готова. Поднесете я с родопски хляб.