Начин на приготвяне
Фасулът се накисва и се оставя около половин час. След това се сменя водата му, налива се нова и се слага на котлона да ври. Подправя се с малко сол и малко олио.
По време на термичната обработка трябва да се долива вода. Ще са необходими около 2-3 часа, за да уври напълно. Когато това стане, се приготвя запръжката.
Чушките се пекат, обелват се и се нарязват на много малки кубченца. Нарязват се също лукът и морковите.
В голям и дълбок тиган се слага малко олио и се прибавят нарязаните продукти. По време на запръжката се слага малко сол, за да отпуснат зеленчуците аромата си.
След като лукът, морковът и чушката леко се зачервят се прибавя настърганият домат. След като малко изври водата му, се прибавя и червеният пипер.
Взима се едната лъжица с брашното и малко по малко се изсипва в тигана при останалите продукти, като с другата ръка се бърка постоянно, за да не стане на бучки.
Прибавя се един черпак от сока на боба, след което се изсипва и останалата лъжица с брашно - отново бавно и с постоянно бъркане.
След това се прибавя още от бульона. Когато запръжката стане като каша, се изсипва при вкусната боб чорба и се оставя на котлона да заври.
Родопската гозба се подправя с черния пипер и когато заври, се слага и джодженът.
Маха се от котлона и към гозбата се прибавя маслото - нарязано на малки кубчета. Когато маслото се разтопи, може по желание да се добави малко сок от люти чушки.
Боб чорбата по родопска рецепта е много вкусна.
Да ви е сладко!