Питките на мама

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Питките на мама
Снимка: Росица Петрова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Каквото и да приготвят тези мами и баби, все е повече от разкошно. Опитайте и вие тази рецепта за домашни малки питки"

Необходими продукти

  • брашно - 550/600 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 25 г прясна
  • вода - 300 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 250 г
  • масло - 70 г
  • мас - 1 с.л. пълна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези питки се приготвят бързо, защото втасват само веднъж. Присъстваха често на нашата трапеза и са любими на цялото семейство.

Разтворете маята в леко загрята вода заедно със захарта.

В купа пресейте брашното. Добавете солта и оформете кладенче.

Прибавете към брашното разтворената мая, яйцето, киселото мляко и олиото. С тези продукти замесете меко и еластично тесто.

Без да чакате да втасва, го разделете на 10 равни части, които оформете на топчета.

Натрошете сиренето.

Разтопете маслото и маста и ги разпределете в две тави. Потопете топчетата тесто в мазнината и с растеглете всяко с пръсти директно в тавата, като оформите кръг с големина на малка чинийка.

В центъра сложете по 1 пълна лъжица от натрошеното сирене. След това прегънете срещуположните краищата, за да се оформи плик.

Оставете домашните малки питки да втасат за 20-30 минути и след това ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180°C с вентилатор за около 25-30 минути.

Добър апетит с любимите питки на мама!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: