Начин на приготвяне
Първо си подгответе месото, като го нарежете на малки кубчета. Тъй като месото е конфи, то е почти готово за консумация.
Може да използвате и прясно патешко, но трябва да го сварите до полуготовност и тогава да пристъпите към последващата обработка.
Наситнете целината, моркова и лука. Загрейте олиото и запържете зеленчуците с малко сол. Ако имате патешка мас, използвайте я, защото запеканката ще стане още по-вкусна.
Прибавете обеления и наситнен домат. Изберете по-голям и добре узрял домат.
Към запържените зеленчуци добавете патешкото, бекона на кубчета и наситнения магданоз. Разбърквайте непрекъснато и след около 2-3 минути добавете ориза, за да може и той да се запържи за кратко. Оризът се добавя, когато водата от домата се е изпарила.
Прехвърлете сместа в тава за печене. Налейте топла вода или бульон, като спазвате съотношението, посочено за конкретния сорт ориз.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете запеканката докато се изпари течността. Малко преди да е готова, чукнете отгоре яйцата и върнете във фурната да се запекат.
Запеканката с патешко и ориз е много вкусна. Поднесете я топла със салата по избор.