Начин на приготвяне
Натрийте патешкото с малко сол, черния пипер, розмарина и половината от мащерката.
Полейте с прясно изцедения сок от портокал/лимон и приберете в хладилник. Месото трябва да се маринова за поне 3-4 часа, а най-добре за цяла нощ.
Извадете патешкото и го сложете в тава за печене с кожата нагоре. Сипете маринатата и го намажете с малко от маста. Печете един час в загрята на 150 градуса фурна.
Извадете тавата и обърнете месото вече с кожата надолу. Увеличете градусите на 200 и залейте патешкото с виното, върнете във фурната за още 30-тина минути.
Междувременно нарежете на четвъртинки картофите. Крушите също нарежете на 4 части, като не е необходимо да ги белите. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци.
Добавете към зеленчуците останалата мащерка и доовкусете със сол, риган и черен пипер.
След като минат 30-те минути печене на патешкото, извадете и разположете зеленчуците отстрани в тавата.
Залейте с водата и останалото количество мас и върнете за още 30 минути във фурната.
Ако патешките бутчета са по-малки, най-вероятно ще бъдат готови преди картофите. Може да ги извадите и да допечете само зеленчуците. Така месото ще остане сочно и няма да се пресуши.
Сервирайте ястието топло. Много ще му отива боровинков сос или някакъв друг сладък сос, с който леко да полеете месото.
Патешките бутчета с картофи и круши са много вкусни.