Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пилешки бутчета със сладки картофи

Пилешки бутчета със сладки картофи

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k247
Пилешки бутчета със сладки картофи1 / 2
17/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 6 бр.
  • чесън - 2 скилидки натрошени
  • зехтин - 2 ч.л.
  • сладки картофи - 350 г обелени и нарязани на кубчета
  • червен лук - 1 глава нарязана на филийки
  • чушки - 1 бр. нарязан на шайби, червени
  • кускус - 1 1/4 ч.ч.
  • пилешки бульон - 1 1/2 ч.ч.
  • нахут - 310 г консервиран, изцеден и изплакнат
  • пресен лук - 3 бр ситно нарязани
  • мента - 2 с.л. прясна и нарязана на ситно
  • за хариса дресинга
  • зехтин - 1/3 ч.ч.
  • сок от лайм - 2 с.л.
  • хариса - 2 ч.л. (северноафрикански лют сос)
  • чесън - 1 скилидка натрошена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме пилешките бутчета от всякакви ципи и кожи и го намазваме със смесените зехтин и чесън. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник. Загряваме фурната на 190 градуса по целзий.

Нареждаме в един слой нарязаните сладки картофи, нарязаната глава лук и нарязаното чушленце и ги поливаме с малко зехтин. Печем за около 45 минути, разбърквайки от време на време. След като са готови, махаме от фурната и ги държим топли.

Правим хариса дресинга, като слагаме в буркан зехтина, сока от лайм, лютия сос хариса и натрошената скилидка чесън. Разклащаме хубаво буркана.

Изсипваме кускуса в голяма купа и добавяме пилешкия бульон. Пускаме го на котлона и чакаме да заври, като разбъркваме. Махаме от котлона и оставяме за 5 минути, а след това добавяме нахута и ситно нарязаните лук и мента. Посипваме отгоре с половината от дресинга и разбъркваме добре.

Загряваме предварително намаслената скара или плоча на барбекюто. Слагаме пилешките бутчета да се пекат за 4-5 минути от всяка страна. Нарязваме всяко изпечено филе на парчета. Правим купчинки от кускуса в чиниите, отгоре слагаме сместа от сладките картофи и поливаме с останалия дресинг. На върха на тази вкусотия слагаме пилешките парченца и овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.

Превъзходно и леко пикантни Пилешки бутчета със сладки картофи.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: