Патешки руладини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Патешки руладини
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
15/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Поглезете се с тези патешки руладини в разкошен сос"

Необходими Продукти

  • патешко магре - 2 бр. 350 - 380 г всяко (филе с кожа)
  • розмарин - 2 клонки
  • черен пипер - 3 - 4 щипки, прясно смлян
  • круши - 2 бр., меки, добре узрели
  • червени боровинки - 60 г
  • портокалов сок - 300 мл. прясно изцеден
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден (може и балсамов оцет)
  • червено вино - 50 мл.
  • зехтин - 40 мл.
  • пресен лук - 50 г
  • карамелен топинг - 50 г (или сладка балсамова редукция от горски плод)
  • бульон - 1 кубче, птичи (за 500 мл. течност)
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстранете кожата от двете подготвени патешки магрета. Втрийте черен пипер и розмарин както в месото, така и в отделената кожа, и оставете за 2-3 часа в хладилник (може и за 1 нощ)

Вземете патешките филета, почистени от външни жилички, и ги отворете с остър нож един път надлъжно на тънко, без да стигате до края, за да се отвори като книга. Долната част, която остава по- дебела, също срежете отвътре навън този път, пак без да стигате до края. Така отваряте и получавате цяло парче изтънено патешко месо, което е идеално за пълнене и завиване на руладини.

Ако желаете, можете да изтъните допълнително двете отворени филета между два пласта стреч фолио, като ги начукате с длан или специално чукче. Това е добър метод за случая и за да се изгладят всички неравности.

Разстелете всяко от филетата върху стреч фолио, ако искате да готвите патешкото на пара, или върху алуминиево фолио, ако ще готвите патешкото на фурна.

Подредете върху месото пласт тънко нарязани круши (остатъка от крушите заделете) и завийте на стегнати месни рула, плътно обвити и запечатани с фолиото.

Патешките руладини аз сготвих на пара за 25 минути. Ако ще ги правите вие на фурна времето за печене е приблизително пак толкова, но зависи и от дебелината на руладините, както и от желаната от вас степен на изпичане. Хубаво е патешкото да остане леко розово, иначе при дълга термична обработка се получава жилаво. Фурната да е силна, 190-200 градуса.

През времето, което се готвят, руладините си направете соса.

Нарежете кожата на магретата и сложете при зехтина на умерен огън за 10 минути, за да отпусне патешката подкожна мас.

Прецедете мазнината и в нея запържете лука, нарязан на тънки кръгчета.

Добавете боровинките, розмарин, останалите намачкани круши и лимоновия сок. След минута-две налейте и портокаловия сок, виното и карамела или балсамовата редукция.

Натрошете вътре кубчето бульон и варете под капак 20 минути на умерен до тих огън.

Махнете капака и редуцирайте соса на по-силен огън още 7 минути или докато се сгъсти.

През това време си извадете готовите руладини, но не ги отвивайте веднага, а оставете 5-6 минутки да починат.

След като премахнете фолиото, нарежете на шайби и поднесете с разкошния сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: