Начин на приготвяне
Почистеният и добре измит в няколко води спанак се отцежда в гевгир и заедно със ситно нарязания лук и щипка сол се задушава няколко минути в растителното масло.
Изважда се с решетъчна лъжица и се нарязва на ситно. Малка тавичка се намазва обилно с масло и се наръсва с галета.
В нея се разстила задушен спанак, смесен с ориза и залят със сока от спанака и вода (общо 1 ½ чаени чаши), и се пече в силна фурна около 20 мин.
Изважда се и се залива със смес от разбитите в киселото мляко яйца, щипка сол и надробеното сирене.
Тавичката се разтръсква, така че сместа да проникне равномерно навсякъде, наръсва се с черен пипер и запеканката отново се запича, докато хване червена коричка.
Поднася се с кисело мляко и прясна салата.