Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Празнична пълнена патица със сарми в гювеч

Празнична пълнена патица със сарми в гювеч

Празнична пълнена патица със сарми в гювеч
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Неустоимо предложение за празнична пълнена патица"

Необходими продукти

  • патица - около 2.5 кг (с вътрешностите)
  • пуешка кайма - 500 грама
  • червени боровинки - 50 грама
  • кисело зеле - 1 зелка
  • ориз - 1 ч.чаша
  • лук - 2 глави
  • стафиди - 50 грама
  • моркови - 1 бр.
  • пушен червен пипер
  • чубрица
  • зелев сок
  • черен пипер
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво и подсушете патицата. Натрийте я много добре с черен пипер и сол (отвътре и отвън), след която я оставете да се овкуси.

Междувременно пригответе плънката за сармичките. Сварете и охладете вътрешностите на патицата, наситнете ги.

В загрято олио запържете моркова и лука, добавете вътрешностите и каймата. Разбъркайте и налейте вода. Когато плънката остане на мазнина, добавете ориза и сипете още топла вода.

След 10-тина минути готвене сместа е готова. Свалете от огъня и я овкусете с подправките - чубрица, черен и червен пипер, сол. Добавете предварително накиснатите и наситнени боровинки и стафиди.

Пригответе сармите, като във всеки лист слагате от плънката и навивате хубаво.

Напълнете патицата със сармите, а остатъка от тях разпределете в гювеча.

Полейте патицата в гювеч с олио и сипете зелев сок. Покрийте патицата с листа кисело зеле.

Сложете гювеча във фурната и печете на около 180 градуса за два часа. Накрая може да махнете листата, за да се получи апетитен загар.

Празничната пълнена патица със сарми в гювеч е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: