Начин на приготвяне
Измийте хубаво и подсушете патицата. Натрийте я много добре с черен пипер и сол (отвътре и отвън), след която я оставете да се овкуси.
Междувременно пригответе плънката за сармичките. Сварете и охладете вътрешностите на патицата, наситнете ги.
В загрято олио запържете моркова и лука, добавете вътрешностите и каймата. Разбъркайте и налейте вода. Когато плънката остане на мазнина, добавете ориза и сипете още топла вода.
След 10-тина минути готвене сместа е готова. Свалете от огъня и я овкусете с подправките - чубрица, черен и червен пипер, сол. Добавете предварително накиснатите и наситнени боровинки и стафиди.
Пригответе сармите, като във всеки лист слагате от плънката и навивате хубаво.
Напълнете патицата със сармите, а остатъка от тях разпределете в гювеча.
Полейте патицата в гювеч с олио и сипете зелев сок. Покрийте патицата с листа кисело зеле.
Сложете гювеча във фурната и печете на около 180 градуса за два часа. Накрая може да махнете листата, за да се получи апетитен загар.
Празничната пълнена патица със сарми в гювеч е готова.