Начин на приготвяне
Желателно е агнето да е прясно заклано. Докато почистваме агнешката карантия и приготвяме пълнежа за печеното агне, го изплакваме много хубаво с маркуча и оставяме на кука да виси с надолу главата, за да се отцеди, като го покриваме, за да не го лазят мухите.
Друго важно е да знаете, че изчистеното агне трябва да е между 12 и 15 кг, не по-голямо (ако е по-голямо, може да подрежете задните крака, както аз съм направила в случая), иначе няма да се опече, а все пак ние искаме добре опечено агънце със златисто кафява и хрупкава коричка.
Осолява се отвътре и отвън, преди да бъде напълнено (1 час). Почистваме и сваряваме дреболията - обърнете особено внимание на шкембето, което се обръща и почиства с гасена вар и пясък, червата също се обръщат с помощта на заострена пръчка и се изплакват добре.
Сварената дреболия се нарязва на дребно. В голяма тенджера слагаме олио и лека запържваме ориза, прибавяме и дреболийките и бъркаме енергично, за да не загори нещо. Добавяме нарязан на ситно зелен лук, магданоз, джоджен, мента. Добавяме сол на вкус и малко черен пипер.
Започваме да добавяме вода и да бъркаме енергично, докато оризът започне да набъбва. Отвеждаме от котлона, похлупваме и оставяме плънката да поизстине. През това време подготвяме тавата, в която ще печем агнето.
На дъното слагаме нарязани лозови пръчки и клонките от джоджена.
Пълним агнето с плънката и го зашиваме с памучен здрав и дебел конец, за да не излезе плънката. Намазваме го от двете страни с масло и червен пипер, за да получим вкусна красиво изглеждаща и хрупкава коричка.
Слагаме в голяма тава с капак или покриваме с фолио. Следва опалването на фурната, което е ключов момент за добре опеченото агне. Пещта се опалва добре около 4 часа със сухи дърва, докато хубаво побелее отвътре.
Не използвайте иглолистни дървета, защото съдържат смола. Ако пещта е готова и добре опалена, изваждаме въглените и слагате тавата с цялото пълнено агне и затваряме с плочата, като запечатвате добре с глина, за да не излиза топлината.
Печем 4-5 часа, отваряме фурната, обръщаме го и го покриваме с кърпата от агнето, която сме отделили и връщаме във фурната.
Понеже температурата е по-ниска, оставяме цялото печено агне на пещ да се пече до сутринта.