Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Цяло печено агне на пещ

Диана АндроваДиана Андрова
Чирак
28115333341
Цяло печено агне на пещ
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
10/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
4 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
14 мин.
Порции
30

Необходими Продукти

  • цяло агне - около 12 - 15 кг
  • агнешки дреболии - от 1 агне
  • ориз - 1 кг
  • зелен лук - 2 връзки
  • джоджен - 2 връзки
  • магданоз - 1 връзка
  • мента - 1 връзка
  • олио
  • сол
  • червен пипер
  • масло
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желателно е агнето да е прясно заклано. Докато почистваме агнешката карантия и приготвяме пълнежа за печеното агне, го изплакваме много хубаво с маркуча и оставяме на кука да виси с надолу главата, за да се отцеди, като го покриваме, за да не го лазят мухите.

Друго важно е да знаете, че изчистеното агне трябва да е между 12 и 15 кг, не по-голямо (ако е по-голямо, може да подрежете задните крака, както аз съм направила в случая), иначе няма да се опече, а все пак ние искаме добре опечено агънце със златисто кафява и хрупкава коричка.

Осолява се отвътре и отвън, преди да бъде напълнено (1 час). Почистваме и сваряваме дреболията - обърнете особено внимание на шкембето, което се обръща и почиства с гасена вар и пясък, червата също се обръщат с помощта на заострена пръчка и се изплакват добре.

Сварената дреболия се нарязва на дребно. В голяма тенджера слагаме олио и лека запържваме ориза, прибавяме и дреболийките и бъркаме енергично, за да не загори нещо. Добавяме нарязан на ситно зелен лук, магданоз, джоджен, мента. Добавяме сол на вкус и малко черен пипер.

Започваме да добавяме вода и да бъркаме енергично, докато оризът започне да набъбва. Отвеждаме от котлона, похлупваме и оставяме плънката да поизстине. През това време подготвяме тавата, в която ще печем агнето.

На дъното слагаме нарязани лозови пръчки и клонките от джоджена.

Пълним агнето с плънката и го зашиваме с памучен здрав и дебел конец, за да не излезе плънката. Намазваме го от двете страни с масло и червен пипер, за да получим вкусна красиво изглеждаща и хрупкава коричка.

Слагаме в голяма тава с капак или покриваме с фолио. Следва опалването на фурната, което е ключов момент за добре опеченото агне. Пещта се опалва добре около 4 часа със сухи дърва, докато хубаво побелее отвътре.

Не използвайте иглолистни дървета, защото съдържат смола. Ако пещта е готова и добре опалена, изваждаме въглените и слагате тавата с цялото пълнено агне и затваряме с плочата, като запечатвате добре с глина, за да не излиза топлината.

Печем 4-5 часа, отваряме фурната, обръщаме го и го покриваме с кърпата от агнето, която сме отделили и връщаме във фурната.

Понеже температурата е по-ниска, оставяме цялото печено агне на пещ да се пече до сутринта.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: