Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода. В загрятото олио запържете наситнените чушки, лук и целина.
Може да налеете 1-2 лъжички вода, за да се задушат зеленчуците. Поръсете със сол и след 5-7 минути добавете каймата и доматеното пюре.
Бъркайте до запържването на каймата, като налеете още малко вода. Оставете да се сготви добре и водата да се изпари.
Добавете към сместа половината спанак и джоджена, предварително наситнени. Овкусете с още сол и черен пипер. Обелете сварените картофи и ги нарежете на едро в подходяща купа.
Добавете маслото, сол и пипер, намачакйте ги хубаво с вилица. Налейте на два пъти прясното мляко, добавете останалия наситнен спанак и разбъркайте до получаване на пухкаво пюре.
В не много голяма тава разпределете пласт от месната смес, отгоре заравнете картофено пюре и накрая залейте с разбитите яйца с киселото мляко и малко сол.
Печете овчарския пай в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Овчарският пай с агнешко и спанак е много вкусен.