Начин на приготвяне
Обелете, нарежете и поставете картофите в тенджера със студена и подсолена вода, варите до пълното им омекване.
През това време загрейте олиото и запържете в него нарязания на ситно лук до омекване, прибавете каймата и при непрекъснато бъркане пържете, докато стане на гранули, посолете (ако е нужно) поръсете с черен пипер и босилек на вкус, разбъркайте.
Прибавете брашното, доматеното пюре и горещия бульон, като след всеки добавен продукт разбърквате, варите до леко сгъстяване.
Излейте водата на сварените картофи, като оставите около 100 мл в тях и пасирайте. Прибавете настъргани кашкавал, щипка черен пипер и разбъркайте.
В тава сипете първо сместа с каймата и заравнете, отгоре разпределете картофеното пюре равномерно, загладете и поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна, и печете до златиста коричка този прекрасен овчарски пай.