Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Овчарски пай»Богат овчарски пай с кайма и моцарела

Богат овчарски пай с кайма и моцарела

Богат овчарски пай с кайма и моцарела
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Обичаме многокомпонентни ястия точно като този овчарски пай, а вие?"

Необходими продукти

  • картофи - 6 - 7 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • масло - 1 с.л.
  • кайма - 600 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. малка (зелена)
  • чушки - 1 бр. малка (червена)
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червено вино - 2/3 к.ч.
  • горчица - 1 с.л.
  • царевица - 2/3 к.ч. консервирана
  • грах - 2/3 к.ч. консервиран
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сух риган - 1/2 с.л.
  • моцарела - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват в подсолена вода. Обелват се и се настъргват на ренде.

Към тях на няколко пъти се прибавя прясно мляко, омекнало краве масло и ако е необходимо сол на вкус.

Картофите се объркват хубаво до получаване на пюре с желаната гъстота и гладкост.

Лукът се обелва, нарязва на ситно и задушава в мазнина. Малко след това към него се добавят нарязаните на дребно скилидки чесън, кубчета морков и чушки.

След като омекнат се прибавя каймата. Разбърква се докато стане на трохи и побелее. Следва разтвореното в малко вода доматено пюре.

Ястието се разбърква и овкусява със сол, смлян черен пипер и сух риган. Налива се малко червено вино за аромат и по-деликатен вкус.

Накрая, малко преди готовност, се добавят консервираните царевица и грах. Готви се още около две-три минути и всичко се прехвърля в тавичка. Отгоре върху сместа от кайма и зеленчуци се разстила картофеното пюре. Завършва се с настъргана моцарела.

Овчарският пай се слага във фурна и се запича за около 45 минути до хубав загар.

Богатият овчарски пай с кайма и моцарела е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: