Начин на приготвяне
Измийте боба много добре, след което го накиснете за 1 денонощие в студена вода. Имайте предвид, че люспата на шарения боб е малко по-твърда, затова бобът задължително се накисва.
След като мине 1 ден, излейте водета и налейте чиста. Сложетебоба да се вари като последователно изхвърлите 3 води след завирането. Окончателното варене е в четвъртата вода. След като и четвъртата вода кипне, добавете содата.
Разбъркайте добре и добавете сухите лук и морков. Оставете чорбата да се вари 1 час. Като мине това време, добавете червения пипер и сол, полейте със зехтина.
Варете още 20 минути, след което добавете наситнените мащерка и джоджен.
След още 20 минути изключете котлона и оставете боб чорбата да престои известно време.
Шарената боб чорба с ароматни подправки е готова.