Начин на приготвяне
1. Накълцайте на ситно лука шалот и го запържете за 3 минути в зехтина в касерола.
Сложете 80 г от гъбите манатарки - нарязани на дребно, и запържете още 3 минути. Ароматът на манатарката е силен и прекрасен!
2. Сипете ориза, без да го миете предварително, налейте също и бялото вино.
Бъркайте пак 3 минути.
3. Посолете и започнете да наливате горещия бульон по два черпака, а докато оризът не поеме първата доза течност, не добавяйте следващата. Бъркайте през цялото време в продължение на 14 минути, а на 8-та минута добавете останалите манатарки (ако желаете и повече от посоченото количество).
4. Сложете маслото, сметаната и половината пармезан и бъркайте още 2 минути или до желаната готовност на ориза.
Най-подходящо за това ризото с гъби е да бъде ал денте и да е обгърнат от кремообразна субстанция.
5. Сервирайте ризотото на момента, поръсено със ситно скълцан магданоз и останалия пармезан.
Така приготвям аз моето ризото с манатарки - ароматно и вкусно!