Начин на приготвяне
1. Накълцайте лука шалот и го запържете в зехтина с щипка сол за 4 минути. Сипете ориза, запържете и него за кратко и налейте виното. Сложете и 50 грама от манатарките - почистени и нарязани.
Бъркайте 3 минути, за да се изпари алкохолът.
2. Започнете да наливате на два-три пъти горещия бульон. Докато една част не се усвои от ориза, не наливайте следващата.
Този процес трябва да ви отнеме 16-17 минути, а ако желаете оризът ви да е ал денте, съкратете времето до 15 минути и намалете количеството на бульона.
На 8-та минута добавете и останалите гъби, ако ползвате консервирани. В случай че манарките са пресни и по-едри, сложете ги на по-ранен етап.
3. Сложете маскарпонето, пармезан, част от мекото сирене и от силно ароматното - козе или горгонзола. От него не прекалявайте, за да не засенчи аромата на прекрасната манатарка.
Хубаво разбъркайте, за да получите кремообразна текстура.
По принцип добавям в ризотото и масло за кремообразност, но в случая няма да е необходимо заради маскарпонето и другите сирена.
4. Разпределете на 4 порции и преди да поднесете, поръсете с пармезан и гауда.
Добър апетит!