Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Моето ризото с манатарки

Моето ризото с манатарки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Моето ризото с манатарки
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
41 мин.
Порции
4
"Наситените вкусове и аромати на това ризото с манатарки приканват всеки да го готви отново и отново"

Необходими продукти

  • ориз - 350 г карнароли
  • манатарки - 120 г
  • зехтин - 40 мл
  • краве масло - 45 г
  • лук шалот - 50 г
  • бяло вино - 100 мл
  • сметана - 2 с.л.
  • бульон - около 900 мл зеленчуков
  • магданоз - за поръсване
  • пармезан - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте на ситно лука шалот и го запържете за 3 минути в зехтина в касерола.

Сложете 80 г от гъбите манатарки - нарязани на дребно, и запържете още 3 минути. Ароматът на манатарката е силен и прекрасен!

2. Сипете ориза, без да го миете предварително, налейте също и бялото вино.

Бъркайте пак 3 минути.

3. Посолете и започнете да наливате горещия бульон по два черпака, а докато оризът не поеме първата доза течност, не добавяйте следващата. Бъркайте през цялото време в продължение на 14 минути, а на 8-та минута добавете останалите манатарки (ако желаете и повече от посоченото количество).

4. Сложете маслото, сметаната и половината пармезан и бъркайте още 2 минути или до желаната готовност на ориза.

Най-подходящо за това ризото с гъби е да бъде ал денте и да е обгърнат от кремообразна субстанция.

5. Сервирайте ризотото на момента, поръсено със ситно скълцан магданоз и останалия пармезан.

Така приготвям аз моето ризото с манатарки - ароматно и вкусно!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: