Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Турски сармички с листа от цвекло

Турски сармички с листа от цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8602k16k1k
Турски сармички с листа от цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
17/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Такива сармички не сте приготвяли със сигурност, но са много, много вкусни"

Необходими Продукти

  • листа от цвекло - около 35 бр. в зависимост от големината
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кайма - 220 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • целина - 1/2 стрък
  • моркови - 1/2 бр.
  • олио - 1 и 1/2 к.ч.
  • лимони - 1 бр.
  • джоджен - 1 ч.л. сушен
  • чубрица - 1 ч.л. сушена, ронена
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте листата от цвекло и ги попарете във вряща вода с изстискан в нея сок на 1/4 лимон.

Добре е да си подготвителен повече листа, защото в зависимост от големината ще ви е нужен различен брой.

Достатъчни са 1-2 минути попарване, тъй като тези листа са много крехки и деликатни. Аз ги хващам за дръжките и така попарвам и изваждам по- лесно, като го правя на два пъти, за да не се мачкат.

2. Попарените листа от цекло подредете разперени върху кухнеска дъска, за да изстинат. Отрежете дръжките.

През това време се заемете с плънката.

3. Измийте си ориза в студена вода, докато спре да отделя нишесте.

Наситнете лука, целината и моркова и ги запържете в 1 кафена чашка олио (може и повече мазнина, не е проблем).

4. Добавете каймата и малко вода и бъркайте с лек натиск, за да стане на трохи. Сложете доматеното пюре, а след минута две - и ориза. Запържете всичко за кратко при непрестанно бъркане.

Добавете подправките и солта.

5. Налейте чаша и половина от горещата вода от попарването на листата. Тя се е оцветила в розово заради червените жилки на цвеклото.

Целта е оризът да е полусготвен, защото самите крехки листа ще са готови много бързо и не искаме да прегарят и се изтъняват прекалено.

6. Когато оризът поеме водата и набъбне леко, дръпнете от огъня.

7. Завийте сарми от листата от цвекло с плънката от ориз и кайма. Подредете ги плътно една до друга в обилно намазнена тавичка. Под сармите аз подреждам стъблата на цвеклото, но вие, ако желаете, не го правете, не е задължително.

8. Налейте вода, така че да ги покрива почти до половината (пак използвайте оцветената в розово вода от попарването). Поръсете с още мазнина и лимонов сок и посолете леко.

9. Завийте тавата с фолио и печете на 180°C около 20 минути. При по- дебели и големи листа съответно сарми може и да удължите малко времето.

10. Готовите турски сарми поднесете с хубаво овче кисело мляко.

Има и вариант да ги залеете със смес от яйца и кисело мляко и да допечете до златиста коричка. Изборът е изцяло ваш.

Добър апетит с тези турски сармички с листа от цвекло!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: