Начин на приготвяне
Първо започваме с измиването на лозовите листа, които са вакуумирани в пакет и са около 500 г. Може да поостанат вътре във водата, докато се приготвя плънката.
Взимаме един тиган, в който задушаваме скълцан лук и рендосан морков с малко зехтин за готвене и прибавяме добре измития ориз за рецептата.
След като запържим малко ориза, прибавяме доматения концентрат, червения пипер, солта и всички останали подправки.
Добавяме една чаша вода и оставяме малко да набъбне плънката.
След като поеме водата оризът, изгасяме котлона и оставяме лекичко да поизстине, и добавяме концентрат от нар.
Взимаме измитите листа и махаме дръжките. Вземаме едно листо, слагаме върху чиния с вътрешната страна отгоре.
Поставяме една кафяна лъжичка от плънката и започваме да увиваме сармите.
След като приключим с увиването на всичките сарми, отдолу на тенджерата подреждаме скъсаните и малките листа.
Отгоре хубаво подреждаме увитите лозови сармички и наливаме вода, докато покрие продуктите.
Поливаме с малко зехтин. Покриваме с една чиния, така че да притиска добре постните сарми и ги оставяме на много слаб, за два часа да се сготвят.