Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сармички с ориз и кайма

Лозови сармички с ориз и кайма

Лозови сармички с ориз и кайма
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Страхотни лозови сармички, които задължително да поднесете със сосче"

Необходими продукти

  • телешка кайма - 500 грама
  • лозови листа - 20 - 30 броя
  • вода - 500 мл
  • моркови - 1 брой
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • магданоз
  • копър
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете хубаво лозовите листа от дръжките.

Бланширайе ги за няколко минути във вряща подослена вода, за да омекнат.

Предварително накиснете ориза в студена вода за половин час. Прецедете го.

Наситнете лука и моркова.

Смесете нарязаните зеленчуци с каймата, добавете ориза и овкусете с подправките. Разбъркайте много хубаво.

По-големите лозови листа сложете на дъното на тенджера. С по-малките листа завийте сармички.

Наредете лозовите сарми в тенджерата и ги залейте с топла вода.

Варете на тих огън около час или до готовност.

Лозовите сармички с ориз и кайма са много вкусни.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: