Начин на приготвяне
Разтворете маята във водата, като добавите половин лъжичка сол. Разбъркайте и оставете на топло да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Вътре сипете содата, предварително угасена в млякото, маята, олиото, захарта, яйцето и останалото количество сол. Постепенно замесете меко и гладко тесто.
Сложете тестото в намазнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете на топло да втаса и щом увеличи обема си двойно го накъсайте на топки. Ратегнете с ръце топките докато получите тънки питки.
Покрийте малките питки и ги оставете да втасат.
Изпечете пърленките на намазнена скара, като ги обръщате и от двете страни. Още докато са топли, ги намажете с масло и поръсете с шарена сол за неустоим аромат.
Традиционните пърленки от габровския край са чудни!