Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Хлебна супа с масло и чесън

Хлебна супа с масло и чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Хлебна супа с масло и чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Нещо толкова простичко, но вкусно - хлебна супа с масло и чесън"

Необходими продукти

  • хляб - 4 - 6 филийки, пълнозърнест
  • масло - 35 грама
  • яйца - 4 бр. големи
  • чесън - 4 скилидки, стар
  • чесън - 1 - 2 стръка, пресен
  • кашкавал - около 100 грама
  • сол - 4 щипки
  • За бульон
  • пилешки гръбнак - 1 бр. (може и друга част от пилето, подходяща за бульон)
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 стръка
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 стръка, пресен
  • пащърнак - 1 корен
  • магданоз - 6 - 7 стръка, може и само дръжките
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете си всички зеленчуци за бульона и ги разполовете или нарежете на много едри парчета. Сложете при тях пилешкия гръбнак, бутче или с каквото разполагате.

Залейте с обилно количество вода, прибавете зехтина и солта и варете под капак 30-35 минути.

2. Малко преди да е готов ароматният бульон, пригответе 4 дълбоки чинии за супа (по- добре да не са купички, а по-широки чинийки, за да влиза цяла или половин филийка хляб).

3. Разтопете маслото в широк тиган с пуснати в него обелени, но цели скилидки чесън, и сложете филийките пълнозърнест хляб да се запекат или по-скоро запържат в маслото. Мазнинката да е повече, за да се поеме от хляба, а температурата не трябва да е много висока, за да не загарят маслото и чесънът.

Когато обърнете филийките ги поръсете с настърган кашкавал и захлупете с капак за минута, за да се разтопи.

4. Във всяка чиния за супа чукнете по едно голямо яйце, сложете му щипка сол и разбийте с вилица до втечняване.

Върху разбитото яйце положете напоени с масло филийки хляб - цели или разполовени. Веднага залейте с много горещ, врял бульон. От него яйцето ще се сготви и няма да е сурово.

5. Поднесете супата топла, поръсена със малко черен пипер и ситно накълцан пресен чесън.

Лесна, бърза и много вкусна и различна супичка за сгряване на душата и тялото.

Добър апетит!

Хлебната супа с масло и чесън е готова.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: