ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Традиционен немски кекс Кугелхопф

Традиционен немски кекс Кугелхопф

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8022k15k551
Традиционен немски кекс Кугелхопф
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
26/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
13
"Този кекс е несравним и по вкус, и по аромат - насладете му се"

Необходими Продукти

  • Първо тесто
  • прясно мляко - 50 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 25 г жива
  • брашно - 90 г
  • Второ тесто
  • краве масло - 170 г меко
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 400 г
  • сол - 5 г
  • захар - 100 г
  • черешов ликьор - 30 мл (или ром)
  • прясно мляко - 100 мл
  • бадеми - 75 г филирани
  • стафиди - 60 г /може и повече/
  • пудра захар - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на този немски сладкиш, ще ви трябва форма за кекс с дупка, както и качествено масло.

Най-напред пригответе първото и основно кексово тесто от посочените съставки. Оставете го да втаса за около 20 мин.

Сипете ликьора в купа и накиснете в него стафидите.

За другото тесто е добре да ползвате миксер с приставки и купа за тесто, защото на ръка ще ви е по-трудно. За да го приготвите, пресейте брашното.

Добавете топлото мляко, захарта, солта и яйцата. Месете тестото на бързи обороти около шест минути като през това време добавяте и маслото на парченца. Когато сте готови, покрийте със стреч фолио и оставете за час да втаса и бухне.

Намазнете кексова форма, в която ще печете страхотния кекс. На дъното посипете бадемите, сипете сместа в нея и пак оставете за час. Печете за 40 мин. на 180 градуса.

Готовият традиционен немски кекс Кугелхопф трябва да почине пет минути във формата и после може да го обърнете върху решетка да изстива.

Щом е охладен, поръсете с пудра захар.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: