Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Бриош»Традиционен френски бриош

Традиционен френски бриош

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Традиционен френски бриош
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
30/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Ръцете са вашия инструмент в приготвянето на традиционния френски бриош - използвайте ги умело, за да получите впечатляващ резултат"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • краве масло - 170 г
  • прясно мляко - 20 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 100 г
  • мая - 20 г жива
  • сол - 1 щипка
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • пудра захар - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Истинският бриош е лек, въздушен и с невероятен аромат на масло, типично за повечето френски тестени изделия.

И тъй като маслото е главният протагонист, не правете компромис с качеството му, защото то ще определи и успеха на тази рецепта откъм вкус.

Измесването на тестото за бриош е малко по-трудно, отколкото при едно обикновено тесто за питка и можем малко да го оприличим с тесто за козунак.

Моят съвет е да използвате миксер с приставки за тесто или кухнески робот, което значително ще ви улесни.

Тук нямаме нужда да шупваме маята предварително.

В купата на вашият уред сипете млякото, натрошете живата мая и разбъркайте на паста. Чукнете яйцата, сипете захарта и брашното, като предварително го пресеете.

Включете уреда и месете 7 минути. Тестото е много меко и лепкаво, но от дългото месене ще придобие еластичност.

Започнете да добавяте мекото масло на парченца и щипка сол. Този процес продължава 2 минути, без да спирате месенето, докато слагате парче по парче маслото.

Покрийте купата с влажна кърпа и оставете за 2 часа да втаса.

С намазнени ръце извадете мекото маслено тесто, оформете на цилиндър и го сложете в правоъгълна форма за кейк, нека е с по-голяма вместимост, защото ще ви учуди колко ще бухне бриошът. Може да разделите тестото и в две отделни стандартни форми за кейк от правоъгълните, ако не разполагате с по- голяма.

Оставете отново бриоша, да удвои обема си, за 2 до 3 часа.

Ще бухне, но имайте предвид, че в самата фурна, докато се пече, се надува още толкова или дори двойно.

За мен лично това тесто е най-големият разкош и чудо, което съм опитвала и ми се струва невероятно как едно толкова малко топче може да увеличи толкова много обема си, и то при наличие на много мазнина, захар и яйца.

Втасалият повторно бриош намажете с разбит жълтък и печете в загрята на 170-175 градуса фурна при ниска решетка, защото бързо потъмнява отгоре.

Наблюдавайте и ако бързо покафенее, сложете пласт алуминиево фолио, но това чак след 15-та минута, преди това има опасност да спадне, затова не го пипайте и не отваряйте фурната.

Времето за печене е около 30 минути.

Готовият традиционен френски бриош оставете да изстине върху решетка и нарежете на филийки.

По желание може да поръсите с пудра захар.

Поднесете с чаша кафе, мляко или горещ шоколад и акомпанирайте с любимо плодово сладко или течен шоколад.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: