Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Традиционен френски солен галет

Традиционен френски солен галет

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Традиционен френски солен галет
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Колкото красив и интересен ви изглежда този френски солен галет, толкова е и вкусен"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • брашно от елда - 180 г
  • пшенично брашно - 70 г
  • зехтин - 30 мл
  • краве масло - за намазняване на тигана
  • вода - 500 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л.
  • За пълнежа
  • синьо сирене - 60 г
  • гауда - 80 г
  • ементал - 100 г
  • грюер - 80 г
  • яйца - 8 бр.
  • пресен чесън - 4 стръка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в голяма купа двата вида брашно, яйцата, зехтина, водата, солта и черния пипер.

Разбъркайте сместа и я оставете за няколко часа в хладилник, за да стегне.

Разделете в две купи белтъците и жълтъците.

Разбийте белтъците до втечняване.

С помощта на черпак вземете от охладената смес и я сипете в намазнен тиган с незалепващо покритие - изчакайте малко и намажете тестото за галет с малко от белтъците.

Затворете го с капак. Оформете след това кладенче в центъра, настържете вътре сирената и сипете един жълтък.

Подвийте краищата на соления пай и отново го затворете с капак.

Извадете го след това, поръсете го с малко пера от чесън и го преместете в чиния за поднасяне.

Направете същото и с останалите продукти.

Традиционният френски солен галет е много вкусен.

Добър апетит!

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: