Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена чорба»Рибена чорба от костур

Рибена чорба от костур

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Рибена чорба от костур
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • костур - 350 грама почистени от кожа и кости филета
  • рибен бульон - около 2 литра
  • лук - 1/4 глава
  • праз - 1/2 стрък
  • целина - 1 стрък с малко от листата
  • кориандър - 1 - 2 с.л. сушени листа
  • магданоз - 1 с.л. сушен или пресен - накълцан
  • моркови - 1 бр. голям
  • картофи - 2 бр.
  • яйца - 1 бр. за застройката (или 2 бр. само жълтъци)
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. с връх
  • зехтин - 40 - 50 грама
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете в блендер праза, целината и лука. След това ги запържете в загрят зехтин, добавете и наситнения морков с щипка сол. Бъркайте 1-2 минути, налейте рибния бульон.

Щом течността закъкри, прибавете нарязаните на малки кубчета картофи. Гответе до пълното сваряване на зеленчуците. Нарежете на парченца рибата и я добавете в супата.

Прибавете магданоза, черен пипер и кориандъра, овкусете с още сол, ако е необходимо.

Оставете рибената супа да се вари още 4-5 минути, тъй като костурът е нежна риба и не е необходимо да се готви много. Ако бульонът много намалее, долейте.

Застройте супата с яйце или само жълтъци, разбити с малко кисело мляко. Темперирайте застройката, за да не се пресече. Ако искате, може да поднесете чорбата и без застройка.

Поръсете всяка порция с още черен пипер и кориандър, добавете резени лимон.

Рибената чорба от костур е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: