Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Апетитки»Пикантна апетитка с печени чушки и домати

Пикантна апетитка с печени чушки и домати

Даниела РусеваДаниела Русева
Новак
4410795265
Пикантна апетитка с печени чушки и домати
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
23/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • за 12 конфитюрени бурканчета
  • домати - 4 кг червени
  • чушки - 20 червени
  • патладжани - 4 броя
  • чесън - 1 глава
  • люти чушки - 10 слабо люти
  • лук - 8 глави
  • захар - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • чубрица - 1 с.л. суха
  • олио - 350 мл
  • магданоз - 10 стръка
  • сол - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна апетитка може да се приготви на газов котлон в кухнята.

Обелете патладжана, след което го нарежете на кубчета. Залейте ги със студена вода, в която е разтворена лъжичка сол. Оставете да се изкисне от горчилката за около 30-тина минути.

Почистете чушките от семената и ги изпечете, задушете в найлонов плик, за да се обелят по-лесно. Обелените червени чушки наситнете на малки кубченца.

Обелете доматите от люспата и ги нарежете. Смелете ги в робот или ги настържете - изборът е ваш. В широка тава сипете олиото и загрейте на газовия котлон. Запържете наситнения лук и щом стане прозрачен, извадете в чинийка и оставете настрана.

В същата мазнина пуснете нарязаните на парчета леко люти цветни чушки - оранжеви, зелени и червени. Разбърквайте от време на време, а когато чушките са почти готови, добавете нарязаните на шайбички скилидки чесън. След това ги отделете в друга чиния.

Долейте малко олио в тавата и запържете отцедените патладжани. Щом омекнат, също ги сложете в отделен съд. В тавата идва ред на смлените домати, оставете да се варят, като периодично разбърквайте до редуциране и докато остане наполовина.

Към сгъстените домати прибавете пържения лук, патладжаните, чушките с чесъна и накълцаните печени чушки. Поръсете със солта и захарта, добавете суха чубрица, наситнения магданоз и черен пипер.

Оставете да се запържва за кратко на огъня и щом лютеницата клокне, след около 10-тина минути свалете от колотна. Насипете я в сухи бурканчета и затворете с капачки.

Сложете бурканчетата в широк съд и залейте с вода да ги покрие. Стерилизирайте на умерен котлон, като засечете 10 минути след завирането на водата.

Пикантната апетитка с печени чушки и домати е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: