Начин на приготвяне
Тази вкусна апетитка може да се приготви на газов котлон в кухнята.
Обелете патладжана, след което го нарежете на кубчета. Залейте ги със студена вода, в която е разтворена лъжичка сол. Оставете да се изкисне от горчилката за около 30-тина минути.
Почистете чушките от семената и ги изпечете, задушете в найлонов плик, за да се обелят по-лесно. Обелените червени чушки наситнете на малки кубченца.
Обелете доматите от люспата и ги нарежете. Смелете ги в робот или ги настържете - изборът е ваш. В широка тава сипете олиото и загрейте на газовия котлон. Запържете наситнения лук и щом стане прозрачен, извадете в чинийка и оставете настрана.
В същата мазнина пуснете нарязаните на парчета леко люти цветни чушки - оранжеви, зелени и червени. Разбърквайте от време на време, а когато чушките са почти готови, добавете нарязаните на шайбички скилидки чесън. След това ги отделете в друга чиния.
Долейте малко олио в тавата и запържете отцедените патладжани. Щом омекнат, също ги сложете в отделен съд. В тавата идва ред на смлените домати, оставете да се варят, като периодично разбърквайте до редуциране и докато остане наполовина.
Към сгъстените домати прибавете пържения лук, патладжаните, чушките с чесъна и накълцаните печени чушки. Поръсете със солта и захарта, добавете суха чубрица, наситнения магданоз и черен пипер.
Оставете да се запържва за кратко на огъня и щом лютеницата клокне, след около 10-тина минути свалете от колотна. Насипете я в сухи бурканчета и затворете с капачки.
Сложете бурканчетата в широк съд и залейте с вода да ги покрие. Стерилизирайте на умерен котлон, като засечете 10 минути след завирането на водата.
Пикантната апетитка с печени чушки и домати е готова.