Начин на приготвяне
Раздробете маята и смесете захарта. Добавете водата заедно с 1 ч.л. брашно и 1 ч.л. сол. Оставете настрани да шупне.
Пресейте брашното и в средата направете кладенче. Прибавете сухите продукти, а после киселото мляко. Замесете меко тесто за питки. Оставете да втаса за около 40 мин.
Ако нямате толкова време, може да ускорите процеса като приберете тестото във фурна, загрята на 50 градуса. Когато втаса, оформете домашната питка.
Разделете на 2-3 топки, които леко разтеглете и удължете. Разрежете ги на кръгчета или шайби с дебелина 1-2 см. Подредете в тава. Щом питката с мая е оформена, оставете да втаса още веднъж.
След това я намажете с жълтък и поръсете със сусам, ако желаете. Изпечете обикновена питка с мая на 200 градуса около 30-40 минути или до готовност.
Коментари