Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Обикновена питка с мая

Обикновена питка с мая

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Обикновена питка с мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Обикновена питка с мая, която е много пухкави и вкусна"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 бр.
  • кисело мляко - 300 мл
  • яйца - 1 бр. + 1 бр. за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч., леко претоплена
  • сусам - по желание, за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Раздробете маята и смесете захарта. Добавете водата заедно с 1 ч.л. брашно и 1 ч.л. сол. Оставете настрани да шупне.

Пресейте брашното и в средата направете кладенче. Прибавете сухите продукти, а после киселото мляко. Замесете меко тесто за питки. Оставете да втаса за около 40 мин.

Ако нямате толкова време, може да ускорите процеса като приберете тестото във фурна, загрята на 50 градуса. Когато втаса, оформете домашната питка.

Разделете на 2-3 топки, които леко разтеглете и удължете. Разрежете ги на кръгчета или шайби с дебелина 1-2 см. Подредете в тава. Щом питката с мая е оформена, оставете да втаса още веднъж.

След това я намажете с жълтък и поръсете със сусам, ако желаете. Изпечете обикновена питка с мая на 200 градуса около 30-40 минути или до готовност.

Рейтинг

2.5
50
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На мен ми шупна със сол, но защо няма олио в рецептата?
24.12.2022 15:38
1
Потребител#309636
Потребител#309636
НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ПО ТАЗИ РЕЦЕПТА СОЛ НИКОГА НЕ СЕ ДОБАВЯ В ЖИВАТА МАЯ ЗАЩОТО И СЕ УБИВА ЕФЕКТА И НЯМА ДА ШУПНЕ !!!
11.02.2022 17:41
2