Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Класически баварски гевреци

Класически баварски гевреци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Класически баварски гевреци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • първо тесто
  • брашно - 100 грама
  • вода - 90 мл
  • мая - 5 грама жива
  • захар - 1 к.л.
  • второ тесто
  • брашно - 400 г (с високо съдържание на глутен) + за поръсване и доизмесване
  • мая - 10 грама жива
  • вода - 260 мл
  • масло - 25 грама разтопено + още за намазняване на тестото
  • сол - 2 с.л. равни
  • захар - 1 ч.л.
  • За попарване на хлебчетата
  • сода бикарбонат - 4 с.л.
  • вода - около 800 мл
  • Още
  • сол - едра люспеста за поръсване
  • сусам - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на първото тесто трябва да разтворите маята в леко затоплената вода със захарта. Сипете брашното и бъркайте до получаването на лепкава смес.

Покрийте с кърпа съда и оставете на топло да се активира маята. Към вече силно бухналото тесто-майка сипете продуктите за второто тесто и започнете да месите около 10 минути (най-добре използвайте миксер с приставки за тесто).

Добавяйте си по малко брашно, ако е необходимо, за да получите гладко и еластично тесто, което трябва да е меко. Намазнете ръцете си и го оформете на топка, оставете го в съд и покрийте със стреч фолио. Оставете за 1 час.

Готовото тесто прехвърлете на набрашнен плот и го притиснете - така ще изкарата въздуха от него. Върнете в купата, покрийте и оставете за още час. Като мине и това време разделете тестото на 7-8 части и от всяка една оформете фитилче.

Усуквайте краищата на всяко фитилче и завивайте по два пъти, след което подгъвайте нагоре към заоблената част. Подредете гевреците в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.

Покрийте бретцелите с влажна кръпа и ги оставете да престоят още 40 минути. Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете съд на котлона, сипете водата и щом кипне, сипете содата вътре, разбъркайте. Всяко едно хлебче пускайте вътре за 40-50 секунди и изваждайте с решетъчна лъжица.

Наредете в тавичката, поръсете с едра сол. Печете около 20 минути или до хубав златист загар.

Класическите баварски гевреци са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: