Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Слоест тутманик с точени кори

Слоест тутманик с точени кори

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9562
Слоест тутманик с точени кори
Снимка: Мария Симова
2 / 3
06/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • брашно - 1 килограм
  • прясна мая - 40 грама
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • вода - 300 мл топла
  • сирене - 300 грама
  • масло - 150 грама (може и смес от различни мазнини)
  • яйце - 1 разбито за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и шепа брашно, разбъркайте и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло, за да шупне.

Междувременно пресейте брашното и го смесете със солта. Отделете една чаша брашно, а в средата на останалото оформете кладенче. Сипете втъре разбитите яйца и закваската.

Постепенно замесете меко тесто, като си добавяте от отделеното брашно за доомесване. Набрашнете плота и разточете тестото до получаване на правогълна кора, която е с дебелина около 1 см.

Намажете с разтопената мазнина и поръсете с 1/3 от натрошеното сиренце. Сгънете разточената кора във форма на плик, като четирите ъгъла трябва да се съберат в средата. Обърнете сгънатия плик върху набрашнения плот.

Разточете отново до първоначалните размери на кората, намажете с мазнината и сложете другата третинка сирене. Отново обърнете и разточете на кора в първоначалните размери, намажете с масло и посипете с последното сирене.

Сгънете кората на плик. Вече не е необходимо разточване. Обърнете в тава, която е покрита с хартия за печене. Нарежете квадратния плик първо на кръст през средата на квадрата.

След това разрежете на кръст по диагонала инакрая - през средата на четирите ъгъла. Намажете тутманика с останалата разтопена мазнина и разбитото яйце.

Сложете в студена фурна и включете само долния реотан на 170 градуса, след като печивото добие златист цвят, изключете долния реотан и включете горния - на същите градуси.

Печете до получаване на приятен цвят. Както забелязахте, не е предвидено време за втасване - тутманикът втасва по време на печене.

Слоестият тутманик с точени кори е чуден!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: