Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и шепа брашно, разбъркайте и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло, за да шупне.
Междувременно пресейте брашното и го смесете със солта. Отделете една чаша брашно, а в средата на останалото оформете кладенче. Сипете втъре разбитите яйца и закваската.
Постепенно замесете меко тесто, като си добавяте от отделеното брашно за доомесване. Набрашнете плота и разточете тестото до получаване на правогълна кора, която е с дебелина около 1 см.
Намажете с разтопената мазнина и поръсете с 1/3 от натрошеното сиренце. Сгънете разточената кора във форма на плик, като четирите ъгъла трябва да се съберат в средата. Обърнете сгънатия плик върху набрашнения плот.
Разточете отново до първоначалните размери на кората, намажете с мазнината и сложете другата третинка сирене. Отново обърнете и разточете на кора в първоначалните размери, намажете с масло и посипете с последното сирене.
Сгънете кората на плик. Вече не е необходимо разточване. Обърнете в тава, която е покрита с хартия за печене. Нарежете квадратния плик първо на кръст през средата на квадрата.
След това разрежете на кръст по диагонала инакрая - през средата на четирите ъгъла. Намажете тутманика с останалата разтопена мазнина и разбитото яйце.
Сложете в студена фурна и включете само долния реотан на 170 градуса, след като печивото добие златист цвят, изключете долния реотан и включете горния - на същите градуси.
Печете до получаване на приятен цвят. Както забелязахте, не е предвидено време за втасване - тутманикът втасва по време на печене.
Слоестият тутманик с точени кори е чуден!