Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Слоест Македонски Тутманик Копишмиде

Слоест Македонски Тутманик Копишмиде

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Слоест Македонски Тутманик Копишмиде
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Македонски тутманик Копишмиде - чудесен за закуска у дома или за из път"

Необходими продукти

  • брашно - 800 грама
  • мая - 42 г прясна
  • вода - 300 мл топла
  • олио - 130 мл
  • яйца - 2
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • още
  • сирене - 300 грама за пълнеж
  • сусам - 10 грама
  • масло - 80 грама меко
  • мас - 80 грама мека
  • яйца - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от топлата вода разтворете маята със захарта. Добавете 2 лъжици от брашното и рабъркайте, оставете на топло, за да шупне.

В подходящ голям съд пресейте брашното и добавете солта към него. Прибавете разбитите яйца, олиото и шупналата мая. Замесете меко тесто, завийте с фолио и оставете да втаса на топло за 30-тина минути. Разделете на три равни части втасалото тесто.

Всяка една от тях разделете на по 5 оформени топчета. Завийте ги с кърпа и оставете да починат 5 минути.

Междувременно натрошете сиренето в подходящ съд. В друг съд смесете мекото масло и мас.

Вземете една топка и разточете на лист с големината на чиния. Намажете с част от мазнината и сложете втори лист, отново намажете и процедирайте така с всички 5 топки - последната не се маже.

Разточете всички кори заедно на по-голяма кора с диаметър на тавата - около 32 см. Сложете в предварително намаслена тава и отгоре намажете с мазнина. Поръсете с половината натрошено сирене.

Процедирайте по същия начин и с останалите топки тесто. Натиснете добре тутманика с длани и намажете с останалата мазнина.

Нарежете на парчета - квадратни, правоъгълни, ромбоидни и намажете с разбитито яйце. Поръсете със сусама и оставете да втаса на топло за 30-тина минути.

Печете тутманика в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете до готовност.

Слоестият Македонски Тутманик Копишмиде е много вкусен!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: