Начин на приготвяне
1. Всички зеленчуци за тази божествена запеканка, без чесъна и карфиола, нарежете на парчета.
2. Задушете ги в зехтин за няколко минутки на силен котлон. Може да ги овкусите с 2 щипки сол, за да си пуснат водата и да се задушат по-бързо.
3. Сипете 550 мл вода в тенджерата и оставете да омекнат и да се задушат напълно. Щом това стане, овкусете с всички подправки и дръпнете от котлона.
4. Карфиола накъсайте на розички и го бланширайте във вряла и подсолена вода за 7-8 мин. След това прехвърлете в гевгир или цедка и полейте със студена вода.
5. В тава за печене най-напред подредете карфиола и сложете сол на вкус. Останалите задушени зеленчуци пасирайте до гладкост и полейте със сместа карфиола.
6. Скилидките чесън почистете само от външните пера, не ги белете напълно. Измийте ги и направете леки прорези. Поставете във всеки край на тавата и една по средата на запеканката с карфиол.
7. Поръсете апетитната зеленчукова запеканка с галета и щипка сол. Запечете до готовност и златист загар на 200-220 градуса.
Запеченият карфиол в сос от тиквички е невероятно вкусен, съчетаващ нежна кремообразна структура с хрупкава коричка.
Добър апетит!