Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запечен карфиол в сос от тиквички

Запечен карфиол в сос от тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Запечен карфиол в сос от тиквички
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
11/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 глава /около 900 г/
  • целина - 1 стрък
  • тиквички - 1 бр./около 400 г/
  • праз - 1 стрък /200 г/
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • естрагон - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • бял пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • зехтин - 125 мл
  • галета - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Всички зеленчуци за тази божествена запеканка, без чесъна и карфиола, нарежете на парчета.

2. Задушете ги в зехтин за няколко минутки на силен котлон. Може да ги овкусите с 2 щипки сол, за да си пуснат водата и да се задушат по-бързо.

3. Сипете 550 мл вода в тенджерата и оставете да омекнат и да се задушат напълно. Щом това стане, овкусете с всички подправки и дръпнете от котлона.

4. Карфиола накъсайте на розички и го бланширайте във вряла и подсолена вода за 7-8 мин. След това прехвърлете в гевгир или цедка и полейте със студена вода.

5. В тава за печене най-напред подредете карфиола и сложете сол на вкус. Останалите задушени зеленчуци пасирайте до гладкост и полейте със сместа карфиола.

6. Скилидките чесън почистете само от външните пера, не ги белете напълно. Измийте ги и направете леки прорези. Поставете във всеки край на тавата и една по средата на запеканката с карфиол.

7. Поръсете апетитната зеленчукова запеканка с галета и щипка сол. Запечете до готовност и златист загар на 200-220 градуса.

Запеченият карфиол в сос от тиквички е невероятно вкусен, съчетаващ нежна кремообразна структура с хрупкава коричка.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: