Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай със свинска мръвка

Солен пай със свинска мръвка

НикиНики
Новак
2358413k
Солен пай със свинска мръвка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Ако досега не сте си хапвали пай със свинско, дойде време и за това"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • За плънката
  • свинско месо - 400 г врат, бут
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • картофи - 2 бр.
  • спанак - 1 шепа
  • сушени домати - 5 бр.
  • гъби - 200 г
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен
  • масло
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята размиваме с малко топло мляко заедно със солта и захарта. Оставяме настрани да шупне.

Картофите сваряваме. Сушените домати накисваме в малко вода.

Брашното пресяваме, добавяме маята и останалите продукти (единия жълтък оставяме за намазване).

Омесваме меко тесто за пай, намазваме го със мазнина и оставяме да втаса. Месото нарязваме на пържоли, овкусяваме с подправки и запържваме в тиган.

В същата мазнина си задушаваме нарязаните на ситно, лук, чесън, гъби, сушените домати и спанака. Овкусяваме и тях с подправки и готвим, докато омекнат, накрая добавяме сварените картофи, разбъркваме и отнемаме от котлона, оставяме да се охлади.

Втасалото тесто разделяме на две. Разточваме една част и я слагаме в намазнена тава, така че да обхваща стените на тавата и леко да излиза от нея.

Поставяме половината плънка, стържем кашкавал, слагаме останалата плънка и отново стържем кашкавал.

Разточваме и другото тесто и поставяме върху плънката, така че да я покрива цялата. Завиваме краищата на другото тесто за вкусния солен пай.

Оставяме за около 20-30 минути. Намазваме с жълтъка.

Печем соления пай със свинска мръвка в предварително загрята фурна на 180°C до готовност.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: