Начин на приготвяне
Маята размиваме с малко топло мляко заедно със солта и захарта. Оставяме настрани да шупне.
Картофите сваряваме. Сушените домати накисваме в малко вода.
Брашното пресяваме, добавяме маята и останалите продукти (единия жълтък оставяме за намазване).
Омесваме меко тесто за пай, намазваме го със мазнина и оставяме да втаса. Месото нарязваме на пържоли, овкусяваме с подправки и запържваме в тиган.
В същата мазнина си задушаваме нарязаните на ситно, лук, чесън, гъби, сушените домати и спанака. Овкусяваме и тях с подправки и готвим, докато омекнат, накрая добавяме сварените картофи, разбъркваме и отнемаме от котлона, оставяме да се охлади.
Втасалото тесто разделяме на две. Разточваме една част и я слагаме в намазнена тава, така че да обхваща стените на тавата и леко да излиза от нея.
Поставяме половината плънка, стържем кашкавал, слагаме останалата плънка и отново стържем кашкавал.
Разточваме и другото тесто и поставяме върху плънката, така че да я покрива цялата. Завиваме краищата на другото тесто за вкусния солен пай.
Оставяме за около 20-30 минути. Намазваме с жълтъка.
Печем соления пай със свинска мръвка в предварително загрята фурна на 180°C до готовност.