Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Пастърма»Пастърма от свинско каре

Пастърма от свинско каре

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пастърма от свинско каре
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Домашна пастърма от свинско каре - вкусно мезе за уютните зимни вечери у дома"

Необходими продукти

  • свинско каре - около 1 кг
  • морска сол - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 пак.
  • за овалване
  • червен пипер
  • пушен червен пипер
  • чесън на прах
  • черен пипер
  • чубрица - ронена
  • къри
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете цяло парче свински каре (около 1 кг).

Отстранете всички ципи и го разрежете на две части по дължина.

Поръсете дъното на тава с морска сол. Поставете отгоре месото и го покрийте с останалата сол.

Сложете в хладилник за 24 часа.

След като мине това време, отстранете солта и измийте добре месото.

Разтворете лимонената киселина в 500-600 мл студена вода и потопете в този разтвор месото. Оставете да престои 2 часа.

След това го извадете и подсушете добре с домакинска хартия.

Смесете всички подправки за овалване. Разбира се, може да добавите и подправки по ваш вкус.

Разбъркайте добре и оваляйте месото в тази ароматна смес.

След това изсушете свинската пастърма в тъмно и проветриво помещение.

Аз лично я суша в хладилник върху домакинска хартия, която сменям всеки ден в продължение на 4-5 дни. Хартията поема част от влагата. Щом видите, че хартията е вече суха, започнете само да обръщате пастърмата през следващите 3-4 дни. Може да го правите и по няколко пъти на ден.

Изсушена по този начин пастърмата от свинско каре е готова за 7-8 дни.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Пастърма от свинска рибица!
Една рибица я разделям по дължина на 3 части.
Измивам хубаво месото ,и го подсушавам!
Във тава, подходяща за дължината на филетата,изсипвам морска сол .която да рокрие дъното на тавата поне 1 см.
Нареждам филетата и от горе слагам още толкова сол!
Стои точно 8 часа,след което не го мия а с нож остървам хуваво солта.
Правя си смес за поръсване от червен пипер,чубрица,и малко чер пипер,всичко на око!
Овалвам филетата и с дебела връв ги връзвам в горната част,слагам ги на проветриво и хладно място за 5 дни!
Добър апетит!
20.11.2024 11:52