Начин на приготвяне
Това една стара рецепта, която я приготвяме всяка година.
Излиза около 50-60 броя суджук според големината, която предпочитате.
Първо, ако каймата е прясна, изчакваме малко да поседи и да си пусне кръвта за един ден.
На другия ден взимаме един голям леген и сипваме каймата вътре.
Отгоре поръсваме сол, захар и останалите подправки за суджук и започваме да разбъркваме каймата, така че да се смесят всички подправки.
Поне двама души са необходими за целта, защото това е изморителна работа.
След около половин час бъркане оставяме каймата в хладилника или на студено място за един ден, ако нямате толкова време, може и за два три часа.
Под течаща топла вода измиваме свинските черва добре и ги оставяме в купа с хладка вода.
Взимаме пълначка за наденици и започваме да пълним, без да завързваме краищата.
След като приключим с процеса, който отнема повече от един час, започваме да завързваме краищата.
Това също отнема повече от половин час за двама души.
Оставяме ги на проветриво място и след една седмица ги оформяме със стъклена бутилка.
След още три-четири дни минаваме още веднъж и оставяме да изсъхнат.
След като са готови, може да ги съхраните във фризера, опаковани с фолио.
Става чудесен северняшки селски суджук.